Blog - Correct gebruik CO-melder

Het plaatsen van een CO-melder redt levens, maar waarom? Wat is zo schadelijk aan CO? In dit blogbericht geven we je meer info.

Het verschil met een rookmelder en CO-2 meter

Je hebt een CO-melder, maar ook een CO2-meter. Die laatste zijn door de corona-pandemie enorm populair, vergis je dus niet. 

Sommige rookmelders hebben een ingebouwde CO-meter, maar niet allemaal. Kijk goed naar de handleiding van je toestel.  Schaf je graag een CO-melder aan? Let erop dat het toestel aan de Europese norm EN50291 voldoet.

Waar plaats je een CO-melder?

Het is belangrijk dat je de handleiding van je eigen CO-melder leest. Je plaatst hem best in de buurt van verbrandingstoestellen zoals cv-ketels, kachels of geisers. Om een goede werking te garanderen, plaats je de CO-melder best niet in direct zonlicht of in de buurt van kooktoestellen. De hoogte waarop je je CO-melder best ophangt is afhankelijk van het type toestel. Lees daarom grondig de handleiding, want elk toestel is anders.

Het belang van een CO-melder

CO is een niet te onderschatten gas. Het komt vrij bij een onvolledige verbranding en is geurloos en smaakloos. Je kan het dus niet detecteren zonder apparatuur. Ook de symptomen van een CO-vergiftiging geven niet altijd duidelijkheid. Als je aan een lage hoeveelheid wordt blootgesteld, kan dit voor lange tijd milde symptomen geven. Desondanks kan het leiden tot de dood.

Het plaatsen van een CO-melder redt levens!

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 23 december 2022
Blog - Correct gebruik CO-melder
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.