Blog - hoe herken je CO en wat moet je doen?

CO is een gevaarlijk gas waaraan je kan overlijden. Het komt vrij bij een onvolledige verbranding. Hoe kan je herkennen dat er CO in je woning hangt? En hoe moet je reageren? Op die laatste vraag geven we alvast een kort antwoord: bij twijfel bel je steeds 112.

Je ruikt en ziet het niet

CO kan je niet opmerken zonder speciale apparatuur. Het is een geurloos en kleurloos gas. Ook de symptomen wijzen niet altijd duidelijk op een CO-vergiftiging. Als de dosis CO laag is, kan je soms wekenlang met milde symptomen rondlopen. Veelvoorkomende symptomen bij een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken. 

Als je verbrandingstoestellen in je woning hebt, kan een CO-melder je dus alarmeren als de verbranding niet meer optimaal is.   

Wat doe je bij een CO-vergiftiging?

Gaat de CO-melder af? Dan moet je de woning verlaten en de brandweer bellen. Ook als je merkt dat iedereen in dezelfde ruimte plots onwel wordt, verlaat je de woning. Bel 112 voor de brandweer. Onze brandweermensen hebben speciale apparatuur om de woning veilig te betreden. De kans dat er een ziekenwagen mee opgeroepen wordt, is groot. Ga zeker mee met de ziekenwagen als dat aanbevolen wordt, ook al voel je je beter. In ziekenhuis kan men de hoeveelheid CO controleren en de nodige behandelingen opstarten. 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 23 december 2022
Blog - hoe herken je CO en wat moet je doen?
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.