Blog - Wat is een CO-meter en waarom haal je er best een in huis?

Wat is CO?

Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos en geurloos gas. Het komt vrij bij een onvolledige verbranding. Dit kan gebeuren tijdens het verwarmen met hout, kolen, stookolie… Een gasgeiser die lucht uit de ruimte nodig heeft voor een goede verbranding, kan ook voor vorming van CO zorgen indien er onvoldoende ventilatie is.

Met de huidige energiecrisis merken we dat sommige mensen andere manieren vinden om de kosten voor verwarming te drukken en helaas onveilige verwarmingstoestellen gebruiken.  Bij een CO-vergiftiging in huis, ga je je onwel, duizelig en misselijk voelen. Indien er niet wordt ingegrepen kan je ook overlijden door CO-vergiftiging. Neem daarom zeker je voorzorgen.

Een CO-meter

Het belangrijkste is om je verbrandingsinstallaties in orde te houden, en regelmatig te laten onderhouden (periodiek nazicht verwarmingsketel, vegen van de schouw…).

Daarnaast is het ook belangrijk om te begrijpen dat er voor een goede verbranding zuurstof nodig is.  Als er onvoldoende ventilatie in een woning is, is er grote kans op slechte verbranding en dus de bijhorende vorming van CO.  Om dit te kunnen opmerken is een CO-meter een nuttig hulpmiddel.  

Er zijn verschillende CO-meters op de markt, maar vergis je niet met een CO2-meter! (CO2 = koolstofdioxide, een stof die overal in de lucht aanwezig is)  Deze laatste zijn enorm populair geworden sinds de Corona-pandemie. Je hebt dus wel degelijk een koolstofmonoxide-meter nodig. Er zijn verschillende types op de markt, zelfs slimme meters die je via bluetooth kan koppelen. Bijgevolg zijn er ook verschillende prijsklassen. Het belangrijkste om na te gaan is of je CO-melder aan de Europese norm EN50291 voldoet.

Andere preventietips

Gebruik je een elektrisch deken of elektrische kachel? Zorg ervoor dat deze in goede staat zijn en voldoen aan alle normen. Vermijd ook steeds dat dergelijke toestellen afgedekt worden.  

Rookmelders kunnen je leven redden als het toch eens mis zou gaan.   

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 23 december 2022
Blog - Wat is een CO-meter en waarom haal je er best een in huis?
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.