Doe de deur dicht

Doe de deur dicht en red levens bij brand

Feit: de combinatie van binnendeuren die dicht zijn (= niet op slot), een goed vluchtplan én voldoende rookmelders, biedt bewoners de meeste kans om op tijd verwittigd te worden bij brand en de woning te kunnen verlaten.
Veel mensen hebben de gewoonte om de deuren in huis open te laten . Dat moet veranderen!  

De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang. Want als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden. De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt.  

Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat iedereen tijdig de woning kan verlaten bij brand. Trek ook de deuren dicht op weg naar buiten, zo wordt de brand opgesloten en de schade beperkt.

 

Hang rookmelders

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat iedereen zichzelf in veiligheid kan brengen. 

In grotere woningen kan er gekozen worden voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Er moet in elk geval voor gezorgd worden dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kunnen op een simpele manier draadloos met elkaar verbonden worden.  

Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen en in Wallonië elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.* 

*In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt er alleen een verplichting voor huurwoningen en moet er in elke kamer op de vluchtweg vanuit de slaapkamer naar buiten een rookmelder hangen.

 

Meer info: doededeurdicht.be

 


Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 13 januari 2022
Doe de deur dicht
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.