Eén keuzemenu voor de twee noodnummers

Sinds 11 februari is in België een keuzemenu ingevoerd voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen word je geholpen, ook als je geen of de verkeerde keuze zou maken.

Ongeacht of je 112 of 101 belt, laat het keuzemenu je toe om te kiezen welke hulp je nodig hebt: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, word je in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die je nodig hebt.

Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat je oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of vice versa). Het menu lijkt op dat van de app 112 BE, waarmee je via een icoon de hulp kiest (ambulance, brandweer of politie) die je nodig hebt. Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu word je onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale.

Hoe werkt het menu?
Sinds 11 februari 2020 moet je het volgende doen als je dringend hulp nodig hebt van een ambulance, de brandweer of de politie:

 1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
 2. Luister naar de boodschap :
          “Noodcentrale.
          Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1.
          Voor politie, druk 2.”
 3. Maak je keuze: 1 of 2
 4. Indien je geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich.
 5. Blijf aan de lijn : een operator zal je oproep beantwoorden.

Meer info: www.sos112.be/nl/menu

Laatst bijgewerkt op 26 februari 2020
Eén keuzemenu voor de twee noodnummers
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.