Energie opslag systemen

Energie Opslag Systemen boven de 20kWh opgesteld in open lucht

Een energie opslag systeem (EOS, of ESS – Energy Storage System) of betreft een systeem voor de opslag van elektriciteit uit bv. zonne-energie, windenergie, elektriciteitsnet, …

Een energieopslagsysteem is een eenvoudige manier om energie op te vangen en op te slaan voor later gebruik, bijvoorbeeld om stroom te leveren aan een toepassing waar het stroomnet niet beschikbaar is, of om een piek in de vraag aan te vullen. 

Onderstaande richtlijn is van toepassing op energie opslagsystemen, met batterijen of variante installaties, met een geïnstalleerde minimale capaciteit groter of gelijk aan 20kWh, in open lucht, waar geen personen op regelmatige of permanente basis aanwezig zijn.

Bij het ontstaan van een brand in een EOS, om welke reden dan ook, dient te worden gezorgd dat deze zo snel mogelijk onder controle wordt gebracht.

Dit kan door zoveel mogelijk deze richtlijn te volgen. Aanvullend zijn de technische en organisatorische maatregelen die volgen uit de ontwerpstudie en een aanvullende risicoanalyse.

Er zal onder andere moeten worden gekeken naar de veiligheid en eventueel kwetsbare gebouwen en locaties in de directe omgeving. 

De keuze van de correcte locatie voor de EOS vereist een zorgvuldige afweging van een aantal factoren, de algemene omgevingsomstandigheden en andere factoren die brandgevaar kunnen inhouden en rekening houdend met de resultaten van de brandrisicoanalyse.

De EOS wordt best geïnstalleerd op een plaats met een laag risico om zo de kans, de impact en de gevolgen van een mogelijke brand op de omgeving en personen te beperken. Voor de locatiebepaling dient rekening gehouden te worden met de gegeven afstanden in de richtlijn tegenover o.a. de perceelsgrens, andere gebouwen, … 

Je kan de richtlijn hieronder terugvinden:

Richtlijn.pdf

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 16 juli 2024
Energie opslag systemen
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.