Maneblussers openen nieuwe kazerne

Na 70 jaar is de brandweer van Mechelen definitief verhuisd uit de Dageraadstraat. De nieuwe uitvalsbasis is een indrukwekkende nieuwbouw van 21.000m² aan de Plattebeekstraat op de Nekkersite.

Vice-ministerpresident en titelvoerend burgemeester Bart Somers kwam de nieuwbouw mee inhuldigen. “Voortaan heeft Mechelen de modernste en nieuwste brandweerpost van Vlaanderen.  De slimme combinatie van keuze voor de DBFM-formule, de cohousing en de BEN-uitvoering staan model voor nog te bouwen kazernes elders. De Waterduivel is bovendien een nieuwe eyecatcher, die ingrijpt op de skyline van onze stad, tekenend voor de dynamiek van Mechelen.”

Het stadsbestuur van Mechelen koos voor een geïntegreerd nieuwbouwproject waar ook de Mechelse uitvoeringsdiensten in ondergebracht zouden worden. “Dat zorgt voor belangrijke efficiëntiewinsten. De voertuigenhal, de zalen, materialen worden gedeeld. Het gebouw geeft onderdak aan 130 brandweermensen en 153 personeelsleden van de uitvoeringsdienst en is voortaan het grootste stadsgebouw van Mechelen", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. Zonecommandant Philippe Maudens: "Het is bovendien een investering in veiligheid. Met 13 interventies per dag of 1 derde van alle interventies van de brandweerzone is dit de belangrijkste brandweerpost van het arrondissement."

De naam Waterduivel is een verwijzing naar de legende van Nekkerspoel, de Mechelse wijk waar de nieuwbouw staat ingeplant.

Op zaterdag 23 november konden alle medewerkers van onze brandweerzone, net als de medewerkers van de uitvoeringsdiensten van Stad Mechelen, samen met hun familie een kijkje komen nemen in het nieuwe gebouw. Er was bovendien randanimatie voorzien voor groot en klein. 

Laatst bijgewerkt op 13 februari 2020
Maneblussers openen nieuwe kazerne
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.